Анонси






     


    Назад

    В облдержадміністрації пройшло обговорення з питання забезпечення містобудівною документацією стратегії розвитку ОТГ

    Якісна містобудівна документації — обов’язковий критерій стратегії розвитку ОТГ
    Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачає розробку схем планування області, районів, генеральних планів міст, сіл, селищ, але залишає неврегульованим питання розроблення "Схем планування об’єднання територіальних громад". Існуюча нормативно-правова база не дає можливості виконати проекти цього рівня.
    Новостворені об’єднані громади є такими собі міні-районами, до яких входять декілька населених пунктів зі своїми особливостями інфраструктури. Однак мережу соціальних закладів з часом доведеться підлаштовувати під новий адміністративно-територіальний устрій.
    Сьогодні архітектори області та керівники об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, аби детальніше розібратися у практичному застосуванні рекомендацій держави, зібралися в облдержадміністрації на семінар з питань розробки містобудівної документації ОТГ та врегулювання законодавчої і нормативної бази.
    В обговорені також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Дмитрюк, директор інституту ДП «УКРНДПІ ЦИВІЛЬБУД», віце-президент Національної спілки архітекторів України Олександр Чижевський, заступник директора інституту ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД» з питань регіонального планування Тетяна Криштоп.
    Розробка схем планування об’єднаних громад є необхідною складовою стратегії їх вдосконалення. Однак, робота ускладнюється багатьма чинниками. Основні з них — неврегульоване законодавство та фінансування. Головне в цьому процесі — зберегти наявну інфраструктуру та забезпечити належні умови для її подальшого розвитку, — зазначив Сергій Сергієнко. Учасники обговорення вважають за доцільне передбачити у державній субвенції на розвиток інфраструктури громад пункт витрат саме на виготовлення містобудівної документації. Відкритим також залишаються питання ціноутворення та уповноважених виконавців відповідних послуг.
    Говорили під час наради і про підходи до формування схем планування в інших країнах, що згодом можуть стати в нагоді і Україні.


    Назад