Анонси






     


    Назад

    У Чернігові обговорили питання реєстрації прав на нерухоме майно після реконструкції чи перепланування

    Управлінням ДАБІ у Чернігівській області спільно з Головним територіальним управлінням юстиції проведено семінар-нараду з актуальних питань містобудівної діяльності. Серед них – оформлення права на виконання будівельних робіт, прийняття готових об’єктів в експлуатацію, подання відповідних документів для здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

    Про різницю між поняттями «реконструкція» і «перепланування» житлових приміщень детально розповіла начальник Управління Держархбудінспекції у Чернігівській області Тетяна Андрєєва. За її словами, проблемою на сьогодні є нечітке розмежування цих понять, оскільки їхні визначення не виключають варіантів застосування обох з них до однакових видів робіт. Втім, саме залежно від виду проведених робіт залежить подальший алгоритм дій власника нерухомості та задіяних органів влади, а також відповідальність замовника за вчинені дії.

    Начальник підрозділу теруправління юстиції В’ячеслав Хардіков у свою чергу зазначив, що під час реєстрації речових прав на квартири після перепланування офіційного документального підтвердження відповідності цьому виду робіт реєстратор не отримує. При цьому, у нього відсутні повноваження спростувати або підтвердити таке походження зміни характеристик окремих складових об’єкта. Таким чином, посадовими особами цього органу ініційовано зміни до галузевого законодавства, які б наділяли суб’єктів технічної інвентаризації правом надання документальних висновків встановленої форми щодо виконання робіт у приміщеннях у межах перепланування.

    Учасників заходу також ознайомлено з переліком документів, які засвідчують готовність об’єктів до експлуатації, та про можливості отримання адміністративних послуг у будівництві через електронну систему здійснення декларативних процедур. Адмінпослуги у галузях будівництва та юстиції є лідерами за швидкістю переходу в електронний формат.

    Окрему увагу було зосереджено на особливостях взаємодії Державного реєстру прав та Єдиного реєстру дозвільних документів. Фахівцями обох органів були опрацьовані проблемні питання, які виникають у державних реєстраторів під час отримання інформації за наданим замовником реєстраційним номером декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

    На останок висвітлено особливості реєстрації речових прав на нерухоме майно, зокрема щодо порядку дій замовників – власників нерухомості, яка перебуває у спільній власності. Знання таких аспектів фахівцями держархбудконтролю дозволяє їм надавати замовникам вичерпні консультації та зміцнює довіру громадян до якісних державних послуг.

    Прес-служба ДАБІ України

    Назад