Анонси






     


    Назад

    Територіальні громади та їх генеральні плани

    25 лютого 2020 року за ініціативи Управління містобудування та архітектури Чернігівської облдержадміністрації було проведенo навчання за спеціальною короткостроковою програмою підвищення кваліфікації «Містобудівна діяльність та просторове планування в громадах і районах». Захід відбувся в смт Сосниця за підтримки Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Також  в цьому заході прийняли участь посадовці Департаменту екології природних ресурсів облдержадміністрації.

    Посадовцями Сосницької, Коропської, Понорницької, Новгород-Сіверської і Менської об’єднаних територіальних громад було обговорено актуальні питання планування населених пунктів, розробки та затвердження містобудівної документації і її стратегічної екологічної оцінки.

    Відкриваючи семінар, Олександр Дмитрюк, начальник Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, зауважив, що в Чернігівській області понад півтори тисячі населених пунктів, і тільки 119 з них мають нові затверджені генеральні плани. Тим часом просторове планування допомагає закласти умови комфортності та забезпечити доступність об’єктів інфраструктури для людей. Продумано створена містобудівна документація допомагає сформувати концепцію розвитку громади, привернути увагу до потенційних об’єктів залучення інвестицій. У зв’язку з цим селищний голова Андрій Портний зауважив, що терміни погодження і затвердження містобудівної документації занадто довгі, їх необхідно скоротити, ввівши граничні строки, щоб планування розвитку громади було актуальним і динамічним.

    На важливості участі громадськості в процесі створення містобудівної документації та забезпечення її доступності наголошував Сергій Куреня, заступник начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації – начальник відділу містобудівного кадастру та моніторингу. Він також поінформував про сучасний стан нормативно-правового забезпечення у сфері містобудівної діяльності, про сучасні можливості містобудівного кадастру як основного інструменту управління розвитком територій, про можливості і переваги, які надає створення геопорталів об’єднаних територіальних громад.

    Практичні аспекти розроблення детальних планів для потреб територіальних громад розглянули учасники семінару разом з Вадимом Овдієнком – розробником містобудівної документації.

    У ході навчання начальник відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валентина Ганжа ознайомила посадовців з методикою здійснення стратегічної екологічної оцінки в процесі формування документів державного планування, акцентувала увагу на важливості та необхідності такої оцінки.

    Учасники зустрічі мали можливість отримати відповіді на питання щодо практичних аспектів містобудівної діяльності та просторового планування.

    Джерело:Чернігівський центр підвищення кваліфікації 

    https://www.facebook.com/ChernihivCPPK/posts/2202601156510288

    Назад